TopGGz Keurmerk

Vul een zoekwoord in

Wat is een alcoholgerelateerde cognitieve stoornis?

Jarenlang overmatig alcoholgebruik in combinatie met slechte voeding kan leiden tot cognitieve stoornissen. Ernstige varianten, zoals het syndroom van Korsakov, merken we snel op. Minder ernstige stoornissen vallen in mindere mate op, maar kunnen de behandeling negatief beïnvloeden.

Waar kan ik terecht voor hulp?

Bij een vermoeden van alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen kan de huisarts u doorverwijzen naar een gespecialiseerde instantie zoals het Korsakov Centrum. Tijdens een intakegesprek worden de diagnostiek- en behandelmogelijkheden besproken en wordt bekeken of een klinische opname noodzakelijk is.

Diagnostiek

Bent u naar het Korsakov Centrum doorverwezen, dan wordt allereerst onderzocht of er sprake is van cognitieve stoornissen en in hoeverre deze u in het dagelijks functioneren belemmeren. Dat gebeurt aan de hand van gesprekken, observaties, scans en (neuropsychologisch) onderzoek.

Behandeling

Als duidelijk is wat er aan de hand is, stellen we een passende vervolgbehandeling vast. Uitgangspunt bij de behandelingen is dat u geen alcohol gebruikt (abstinentie). Hierdoor kunnen de alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen verminderen. Een vast dagritme, structuur en het versterken van uw cognitieve vaardigheden helpen u meer grip te krijgen op uw leven en uw verslaving.

lamp-icon.svg

Innovatie in de zorg

Het Korsakov Centrum innoveert voortdurend op het gebied van diagnostiek en behandeling. Zo hebben we de methodes Foutloos Leren en Cognitieve Bias Modificatie wetenschappelijk onderzocht op effectiviteit. Beide methodes worden nu toegepast in onze behandelingen. Het Korsakov Centrum werkt ook met de innovatieve module Thuisbehandeling.

Lees meer
search-icon.svg

Belang van goede diagnose

Vaak is er sprake van complexe problematiek, zowel op somatisch, psychisch, cognitief, psychiatrisch en sociaal-maatschappelijk vlak. Veel patiënten hebben verminderd ziekte-inzicht. Diagnostiek helpt om zicht te krijgen op de werkelijke klachten en problemen, zodat de behandeling hierop kan worden afgestemd.

Lees meer

naasten doen mee

Familie en naasten zijn nauw betrokken bij een opnametraject in de kliniek. We organiseren minimaal 4 keer per jaar een informatieavond voor naasten van nieuw opgenomen patiënten. De behandeldoelen worden samen met de patiënt en zijn naasten geformuleerd, in Rond de Tafel Overleggen (RTO’s) bespreken we de voortgang.

Ervaringen

André: succesvolle cognitieve training

Ik ben aan de drank geraakt door een opeenstapeling van lichamelijke klachten. Natuurlijk probeerde ik steeds weer te stoppen, maar dat lukte niet. Alcohol overheerste meer en meer mijn leven. Ook mijn geheugen werd steeds slechter. Daar had vooral mijn omgeving veel last van.

Weer aan het werk dankzij gerichte therapie en inzet van het netwerk

Freek (56) wordt na jaren ambulante verslavingszorg doorverwezen naar het Korsakov Centrum. Inmiddels is hij weer aan het werk, onder begeleiding van een werkcoach.

lees meer ...